Sitemizin sağlık profesyonellerine özel sayfalarında ürün ve hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler yalnızca hekim, eczacı, diş hekimi, hemşire gibi sağlık çalışanlarına yönelik olup, sağlık çalışanları haricindeki kişiler bu bilgileri doğru yorumlayamayacakları için bu bölümlere girmemeleri önerilmektedir.

"Sağlık Profesyonellerine Özel" bölümüne girmek için lütfen bir sağlık çalışanı olduğunuzu onaylayınız.
 
   
| | | | | |
 
Özel durumlarda bağışıklama
 

Solid organ transplantasyon Solid organ transplantasyonu yapılması planlanan çocuk ve adolesanların transplantasyon öncesinde yaş grupları için önerilen aşıları almış olmalarına dikkat edilmelidir. Genel olarak aşılar transplantasyondan önce daha immünojeniktir ve immünosüpresif tedavi devam ederken canlı aşılar kontrendikedir. Solid organ transplantasyonu yapıldıktan sonra canlı aşı uygulanması ile ilgili bilgiler kısıtlıdır.

Solid organ transplantasyonu geçirecek ve 12 aydan daha büyük olan çocuklarda, daha önce aşılanmış iseler kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği için serolojik antikor titreleri yapılmalıdır. Hastalığa duyarlı kişilere KKK aşısı, su çiçeği aşısı veya her ikisi birlikte transplantasyondan önce verilmelidir. Bu aşıların verilmesi için tercih edilen zaman transplantasyondan en az 1 ay öncesidir. Transplantasyondan 1 veya daha fazla yıl sonra tüm hastalarda kızamıkçık, kabakulak, kızamık ve su çiçeği serum antikor titreleri ölçülmelidir.

Solid organ transplantasyonundan sonra hastalarda canlı virüs aşıları kullanımı ile ilişkili bilgiler kısıtlıdır. Transplant alıcıları ve onlarla aynı evde yaşayanlar için oral poliovirüs aşıları kontrendikedir. Polio için korunma gerekiyorsa IPV kullanılabilir.

Ölü ve subunit aşılar solid organ transplantasyonu yapılan kişiler için risk taşımamaktadır. Transplantasyon sonrası, gerekiyorsa, DTaB, Hib, hepatit B, hepatit A, grip ve pnömokok aşıları uygulanabilir. Bu aşıların çocuklarda transplantasyon sonrasında güvenilirlik ve immünojenite verileri kısıtlıdır. Uzmanların çoğu, aşılama şemasına devam etmek için immünosüpresyonun daha az yoğun olduğu döneme kadar, transplantasyondan sonra en az 6 ay beklemektedir. Bununla birlikte farklı transplantasyon merkezlerinde uygulanan aşı şemaları farklılık göstermektedir.
Karaciğer transplantasyonu yapılacak kişilere Hepatit A aşısı uygulanmalıdır çünkü kronik karaciğer hastalığı olan kişilerde geçirilen hepatit A enfeksiyonu yüksek mortaliteye sahiptir. Kardiyak transplantasyon ve splenektomi yapılacak olan solid organ transplant alıcıları
S. pneumoniae ile enfeksiyona karşı yüksek risk altındadırlar. Bütün transplant alıcılarına konjüge veya polisakkarid Pnömokok aşısı uygulanmalıdır. Bu kişilere immün globulin preparatları ile pasif immünizasyon uygulama kararı, hassasiyetin serolojik olarak gösterilmesi ve hastalıkla karşılaşma durumu göz önünde
bulundurularak verilmelidir. Solid organ transplantasyonu yapılan hastalarla aynı evde yaşayan kişiler ve bu kişilerle temas eden sağlık çalışanları poliovirüs, kızamık, kızamıkçı k, kabakulak, su çiçeği, grip ve hepatit A bağışık olmalı ya da aşılanmalıdır.