Sitemizin sağlık profesyonellerine özel sayfalarında ürün ve hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler yalnızca hekim, eczacı, diş hekimi, hemşire gibi sağlık çalışanlarına yönelik olup, sağlık çalışanları haricindeki kişiler bu bilgileri doğru yorumlayamayacakları için bu bölümlere girmemeleri önerilmektedir.

"Sağlık Profesyonellerine Özel" bölümüne girmek için lütfen bir sağlık çalışanı olduğunuzu onaylayınız.
 
   
| | | | | |
Seyahat Aşıları
 

Tanım
Kolera toksijenik Vibrio cholerae O-grup 1 veya O-grup 139’un neden olduğu akut bir ince barsak hastalığıdır. Enfeksiyon sıklıkla hafiftir ve kendiliğinden geçer veya subklinik seyirlidir. Ağır vakalar basit sıvı ve elektrolit replasman tedavisine hemen yanıt verirler. Enfeksiyon başlıca kontamine yiyecek veya su tüketilmesiyle edinilir; kişiden kişiye bulaşma çok nadirdir.
Sıklık ve görüldüğü yerler 1961’den beri, V. cholerae Endonezya’dan Asya’nın büyük çoğunluğuna ve oradan Doğu Avrupa ve Afrika’ya ve Kuzey Afrika’dan İber Yarımadası’na geçmiştir. 1991’de Peru’da büyük bir salgın başlamış ve batı yarımkürede ona komşu ülkelere yayılmıştır. 1999’da Dünya Sağlık Örgütü’ne 66 ülkeden yaklaşık 225.000 vaka bildirilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne kolera bildirimi yapan ülkeler şunlardır:
Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Cape Verde, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komor Adaları, Kongo, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ganai Gine, Guinea-Bissau, Kenya, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Lione, Somali, Güney Afrika, Swaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambia, Zimbabve
Orta Amerika: El Salvador, Guatemala, Nikaragua Güneydoğu Asya: Doğu Timor
Batı Asya: Çin, Kore Cumhuriyeti Hindistan Yarımadası: Afganistan, Bhutan, Hindistan, Nepal
Ortadoğu: İran, Irak Güney Amerika: Brezilya, Ekvador, Peru, Venezuela 188 Seyahat aşıları Güney Doğu Asya: Kamboçya, Myanmar, Filipinler, Vietnam, Laos Yolcularda risk Kolera vakası bildiren ülkelerde iken olağan yol güzergahlarını izleyen ve gıda güvenliği ile ilgili önerilere uyan kimseler için hemen hemen hiçbir risk yoktur. Endemik bölgelerde arıtılmamış su içen veya iyi pişmemiş veya çiğ deniz ürünleri yiyen kimseler için risk artışı söz konusudur.


KORUYUCU ÖNLEMLER

Aşı
Gıda güvenliğine uyan kişiler için kolera riski çok düşüktür ve bundan dolayı aşı olmanın yararının olup olmadığı sorgulanabilir bir konudur. Kısa süreli ve eksik bağışıklık sağladığı için yolculuk yapacak kimselere önerilmemektedir. Kısa bir süre önce geliştirilmiş iki kolera aşısı (Biotec AC’den Dukoral ve Berna’dan Mutacol) halen mevcuttur. Her iki aşı da eski aşıya göre bir miktar daha fazla bağışıklık sağlamakta ve daha az yan etki göstermektedir. Halen hiçbir ülke topraklarına giriş için kolera aşısı olma koşulunu öne sürmemektedir. Ancak, yerel otoritelerin kolera aşısı olunduğunu belgelendirme şartını devam ettiriyor olmaları olasıdır. Bu gibi durumlarda yerel koşulları yerine getirmek için tek bir doz oral aşı olmak ya da tıbbi muafiyet belgesi ibraz etmek yeterlidir.

Diğer
Koleradan etkilenen bölgeye yolculuk yapacak olanlara yüksek riskli yiyeceklerden, özellikle balık ve kabuklu deniz yiyeceklerinden kaçınmaları önerilmelidir. Pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler, yolcunun bizzat soyduğu meyve ve sebzeler ve kaynatılmış veya klorlu sudan hazırlanan içecekler ve buz ve karbonatlı içecekler genellikle güvenlidir.

Geri İleri